Als je op zoek bent naar lekkere vegan gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn, dan moet je de biologische Lupine Tempeh naturel in blokjes van het jonge Amsterdamse merk Bumi eens proberen. De tempeh van Bumi (het Indonesische woord voor ‘aarde’) is gemaakt van gefermenteerde lupinebonen. Lupinebonen zijn eiwitrijke peulvruchten die volop in Europa groeien. De lupinebonen voor de tempeh van Bumi zijn afkomstig uit Frankrijk. Ze zijn daarmee een duurzaam alternatief voor peulvruchten uit verre windstreken zoals sojabonen waarvan tempeh traditioneel wordt gemaakt. Bovendien bevatten lupinebonen meer vezels en zijn ze minder vet dan sojabonen. Hierdoor blijft de structuur van de lupine tempeh compact. De lupineboon geeft de tempeh een nootachtige, lichtzoete smaak.

De naturel tempehblokjes van Bumi zijn op allerlei manieren gemakkelijk te bereiden:
*bakken in pan - verhit olie in een wok en bak de lupine tempeh een minuutje voor  je er groente/rijst/noedels aan toevoegt. Dit kan zowel met gemarineerde als niet-gemarineerde lupine tempeh.  De olie moet heet genoeg zijn anders kleeft de lupine tempeh aan de pan.
*bakken in oven – verwarm de oven op 180 graden en meng de lupine tempeh van tevoren met wat olie en eventueel een marinade/kruiden. Combineer bijvoorbeeld met herfstgroentes zoals pastinaak, knolselderij en zoete aardappel en mediterrane kruiden.
*frituren - 2 minuten frituren op 180 graden maakt de lupine tempehblokjes goed krokant. Je kan de blokjes beter niet eerst marineren, omdat de olie dan ranzig wordt. Met een laagje paneer of tempura kan het wel. Je kan de gefrituurde blokjes ook nog na het frituren marineren.
*stoven – je kan de blokjes tempeh eerst bakken of frituren en marineren en daarna toevoegen aan een stoofgerecht, maar je kan de blokjes ook rauw stoven. De lupine tempeh wordt door het stoven wat zachter maar behoudt wel een bite. Je kunt de tempeh ook fijnsnijden tot gehaktformaat en deze stoven voor bijvoorbeeld een vegan pastagerecht.

De tempeh van Bumi is zowel vegan als biologisch gecertificeerd, soja- en glutenvrij. De lupine tempeh  wordt diepvries aangeleverd en dat is handig want dan kan je precies zoveel uit de diepvries halen als je nodig hebt. De tempeh is bovendien ideaal voor mensen die moeite hebben met het verteren van peulvruchten. Tijdens het fermentatieproces van de tempeh worden namelijk enzymen geproduceerd die de bonen voorverteren. De fermentatie heeft nog andere voordelen: het maakt het enzym phytase aan dat phytaten afbreekt. Zo wordt in het lichaam de opname van mineralen zoals zink, ijzer en calcium verhoogd.

Artikelen

265501
Tempeh Lupine blokjes DV
Bumi
1x400 gr