Braadhaantjes zijn de mannetjes van het legkippenras (leghaantjes) die zijn opgefokt tot braadhaantjes, broertjes van de legkippen dus. Die leghaantjes leggen natuurlijk geen eieren, maar hun vlees is wél lekker, tenminste ………. als ze de tijd krijgen om op te groeien. Normaliter worden de broertjes van de legkippen namelijk waardeloos geacht: geen eieren, te weinig vlees en dus worden ze als eendagskuiken gedood! Nu klopt het wel dat mannetjes van het legkippenras minder vlezig zijn dan mannetjes van een vleeskippenras en daardoor minder winstgevend, maar daarmee zijn ze nog niet waardeloos geworden. Gelukkig zijn er boeren die hier ook zo over denken en de leghaantjes niet meteen doden, maar ze opfokken tot braadhaantjes. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld de braadhaantjes De Coq van biologische boerderij De Lankerenhof (26640). Op De Lankerenhof  mogen de haantjes net als hun zusjes veel bewegen en krijgen biologisch voer. Ze worden geslacht als ze 12-13 weken oud zijn. De haantjes wegen dan 800-900 gram en hun vlees is nog lekker mals. Zowel voor restaurants als thuiskoks is dit een goed hanteerbaar gewicht. Alhoewel het vlees van de haantjes net zo biologisch is als dat van hun zusjes, is het toch (nog) niet biologisch gecertificeerd, omdat er geen regelgeving is voor vlees van opfokhaantjes. De haantjes worden diepvries aangeleverd en zijn dus lang houdbaar.

Zin om ook eens een lekker hoofgerecht met braadhaantjes te maken? Laat je inspireren door het volgende recept voor 4 personen: Braadhaantjes met zoete twist.

Ingrediënten
 2 leghaantjes, 2 el (olijf)olie, 8 sjalotten in parten, 2 tenen knoflook  fijngehakt, 2-3 el witte balsamicoazijn, 1 rode peper fijngehakt, geraspte schil van 1 citroen, ½-1 tl gemalen komijn, 100 gr dadels zonder pit  in ringen gesneden, 3 el grof gehakte koriander, 2-3 el granaatappelpitjes, zout en peper naar smaak

Bereiding ( 20 minuten; stooftijd ca. 50 minuten)
1. Bestrooi de braadhaantjes met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en braad de haantjes rondom lichtbruin. Voeg de sjalotten en knoflook toe en fruit even mee.
2. Schenk de balsamicoazijn in de pan en laat dit al roerend voor een deel verdampen. Voeg de geraspte citroenschil, de komijn en enkele eetlepels water toe en stoof de braadhaantjes met de deksel op de pan in ca. 50 minuten gaar. Keer ze af en toe om.
3. Schep de braadhaantjes op een schaal en laat ze even rusten. Roer de dadels door de jus en laat ze warm worden. Proef en breng het mengsel op smaak met zout.
4. Lepel het dadelmengsel over de haantjes en strooi de koriander en de granaatappelpitjes erover.