Sushi is de laatste jaren een heel populair Japans gerecht.  Lekker om te bestellen in een restaurant, maar ook heel leuk om eens thuis te maken (zeker in deze tijd!) en dan natuurlijk liefst biologische sushi. Sushi is de verzamelnaam voor alle verschillende soorten sushi, zoals maki en nigiri. Vrij vertaald betekent sushi  ‘zure rijst’ omdat de rijst in de sushi met rijstazijn (53812) wordt gemengd. De korrels van sushi rijst (511512/92403) zijn groter, dikker en plakkeriger dan die van ‘gewone’ rijst. Naast de met rijstazijn gemengde rijst, zit er in sushi nog een vers ingrediënt zoals (rauwe, maar soms ook gekookte) vis of groente. Sushi bevat overigens niet altijd vis zoals veel mensen denken. Er kan ook vlees, gevogelte of omelet in. Om de rijst zit vaak een velletje nori (54835, 54836, 54837), zwart-groen gedroogd zeewier dat de rijst en het andere ingrediënt handig bij elkaar houdt en bovendien veel smaak geeft aan de sushi. In principe worden er aan de sushi geen kruiden toegevoegd, maar voor de smaak en versiering worden wel ingrediënten als sesamzaad, lente-ui en kuit toegevoegd. Voor wat meer pit, kan je de sushi  voor je hem eet eerst in sojasaus (53577, 535771) dippen. Ook wordt er vaak wasabi geserveerd bij de sushi. Wasabi is een zeer scherpe specerij, dus voorzichtig doseren!

De Maki-sushi is de sushisoort die je het meeste ziet: de gerolde sushi waarbij het verse ingrediënt in het midden van de rol zit. Maki-sushi maak je door een laag gekookte sushi rijst op een vel nori te leggen. Bovenop de rijst leg je het verse ingrediënt  en met behulp van een bamboemat (leg er een velletje vershoudfolie op tegen het plakken) wordt het geheel stevig opgerold. Met een beetje water, kan de nori aan zichzelf vastgeplakt worden. De lange rol wordt in stukjes van twee à drie centimeter gesneden en rechtop op een bord gepresenteerd, zodat de binnenkant van de sushi mooi zichtbaar is. Ook de bamboe sushimatjes (70622/96534) vind je in ons assortiment, net als natuurlijk alle mogelijke verse ingrediënten, dus lekker aan de slag!