Word je ook altijd zo vrolijk van het koken met verse kruiden? Vrijwel elk gerecht wordt er lekkerder door, rijker van smaak. We hebben allerlei soorten en maten verse kruiden in ons assortiment. Zo hebben we bossen verse kruiden, afkomstig van bijvoorbeeld biologisch-dynamische tuinderij De Lepelaar. Als je geen grootverbruiker bent, heb je waarschijnlijk meer aan de dagverse verpakte kruiden van Greenfresh. In handige doosjes vind je een afgepaste hoeveelheid van 20 gram. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor de kruiden op pot van Herbio. Als je de plantjes op een schoteltje zet op een plek met veel daglicht en twee keer per week een beetje water op het schoteltje geeft, dan kan je een poosje vooruit. Je knipt net zoveel kruiden van de plant af als je op een bepaald moment nodig hebt. Bovendien staan de kruidenplantjes leuk in de keuken!

We zetten nog even de bekendste kruiden voor je op een rij.

Basilicum: peperachtig, sterk en overheersend. Lekker bij tomaten- en groentegerechten en bij Italiaanse gerechten. Geeft smaak aan pesto, olie en azijn.
Bieslook: lichte uiensmaak. Lekker in salades, soepen, sauzen of eiergerechten.
Dille: zoet, fris, anijsachtig. Lekker bij (vette) vis.
Koriander: frisse, milde smaak die lijkt op een combinatie van peterselie en citroen. Lekker in curry’s en oosterse gerechten.
Munt: frisse, ‘koude' smaak. Lekker in salades, drankjes en bij vlees.
Peterselie: peperachtig en fris. Lekker in stoofgerechten en als garnering.
Rozemarijn: bitterzoete, krachtige smaak. Lekker bij aardappel, stoofschotels, vlees en sinaasappel.
Salie: scherp, licht bitter. Lekker in vulling voor gevogelte, bij lams- en varkensvlees, in salades, soepen en eiergerechten.
Selderij: lijkt op peterselie, maar dan krachtiger. Lekker bij vis, gehakt en varkensvlees en in bami en nasi.
Tijm: zoet en pittig. Lekker bij aardappelen in de oven, bij bonen, vlees, sauzen en soepen.

Tot slot nog een handige tip voor het bewaren van verse kruiden die je over hebt zonder dat deze hun frisse, verse smaak verliezen: spoel de kruiden af met koud water, dep ze droog, verpak ze in kleine porties en vries ze in. De kruiden blijven zo een jaar goed in de vriezer. Je kan de kruiden ook eerst snijden of scheuren en in de vakjes van bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje doen en deze aanvullen met olijfolie. De kruidenblokjes die je zo maakt, kan je ongeveer een half jaar bewaren in de vriezer en zijn heel handig om smaak te geven aan soepen en sauzen. Om de smaak en het aroma van de kruiden zo goed mogelijk te bewaren, moet je de kruidenblokjes niet eerst ontdooien, maar diepgevroren toevoegen aan je gerecht.