Een dagje geen vlees of vis is niet alleen lekker voor je gezondheid, maar ook nog eens duurzaam. Minder vlees eten is één van de beste dingen die je kunt doen als het klimaat je aan het hart gaat. De productie van dierlijke producten heeft namelijk een grote uitstoot, waarbij rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact heeft. Minder vlees eten past heel goed in het biologisch gedachtegoed. Door meer plantaardig te eten hebben we minder dieren nodig voor voedselproductie, hebben deze dieren een beter leven, en wanneer je wel kiest voor vlees kan je met een gerust hart genieten.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je toch voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B1 of B12 binnenkrijgt als je vlees schrapt van je menu? Dat doe je door voor een goede vleesvervanger te kiezen die ook al deze voedingsstoffen bevat. Biologische vleesvervangers blijven dicht bij de natuur en zijn niet sterk bewerkt. De ingrediënten zijn duurzaam geteeld, zonder chemische pesticiden of kunstmest. Er zijn genoeg biologische voedingsmiddelen die een goede vleesvervanger zijn en waar je lekker creatief mee kan koken. Denk bijvoorbeeld aan:

1. Tofu: wordt gemaakt op basis van sojamelk en bevat veel goede voedingsstoffen. Het heeft een hele neutrale smaak, dus breng de tofu op smaak met je favoriete marinade en bak het lekker krokant.
2. Tempeh: het broertje van tofu, ook gemaakt van soja, maar toch heel anders. Tempeh wordt gemaakt door soja- of lupinebonen samen te persen en te fermenteren. Het heeft een hele eigen structuur. Ook tempeh geef je een lekkere smaak door het te marineren.
3. Seitan: een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit, van oorsprong uit Japan.
4. Noten: bevatten veel goede voedingsstoffen en gezonde vetten en zijn een volwaardige vleesvervanger. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag een handje noten te eten!
5. Peulvruchten: er zijn veel soorten peulvruchten en talloze manieren om deze te verwerken in je maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan linzen, bruine bonen en kikkererwten.
6. Eieren: eieren bevatten veel vitamines, mineralen en eiwit. Biologisch gehouden kippen hebben veel leefruimte en kunnen naar buiten.

Wil je het jezelf lekker makkelijk maken, maak dan een keuze uit ons aanbod verse biologische vegetarische burgers, balletjes en nuggets of uit ons aanbod diepvries biologische vleesvervangers.