Sinds kort vind je het heerlijke 100% biologische ambachtelijke brood van De Veldkeuken in ons assortiment! Vorig jaar vestigde de bakkerij van De Veldkeuken met de mooie naam ‘t Goed ten Rhijn zich in de fraai verbouwde oude koeienstal van de rijksmonumentale boerderij op landgoed Amelisweerd & Rhijnauwen in Bunnik. De grotere werkruimte maakt het mogelijk om ook voor bedrijven in de buurt te bakken terwijl eerst hoofdzakelijk voor het eigen restaurant werd gebakken. En daar kunnen onze klanten nu van meeprofiteren!

Brood van De Veldkeuken is niet zomaar brood. Lekker brood bakken kost tijd! Het duurt wel 32 uur voordat de bakkerij zijn broden met knapperige korst en wijd gespoonnen deeg aflevertEr wordt geen bakkersgist gebruikt, maar een eigen moederdeeg, het (zuur)desem (in het Frans: ‘levain’). Zuurdesem ontstaat door spontane gisting van meel en water. De bakker verzorgt het moederdeeg elke dag door het te voeden met nieuw water en meel. Dit houdt het desem actief en levend. De broden worden met de hand gevormd en krijgen de tijd om te rijpen, rijzen en rusten waardoor zich een natuurlijke smaak en kwaliteit ontwikkelt. Omdat er veel water in het deeg wordt gebruikt, zijn er geen broodverbeter- of conserveringsmiddelen nodig. 

René van der Veer, chef bakker van De Veldkeuken, gebruikt zoveel mogelijk biologische granen van Nederlandse bodem die gemalen worden m.b.v. wind- en waterkracht en zoekt, samen met de boeren en molenaars,  de beste (oude) graanrassen uit. Hoe meer divers de gebruikte granen, hoe meer divers het Nederlandse cultuurlandschap én hoe gevarieerder de smaak van het brood. René vindt het leuk om nieuwe broden te ontwikkelen. Het brood Houthakker (306042, 306043) is een echte favoriet: een stoer desembrood met stevige kruim en de volle smaak van rogge. De Houthakker heeft een knapperige korst met smakelijke maanzaadjes en is half volkoren (25% roggemeel, 25% tarwevolkorenmeel, 50% tarwebloem).

Qua logistiek zijn we nog in de opstartfase wat betekent dat je het brood van De Veldkeuken (vooralsnog) diepvries aangeleverd krijgt. Bovendien wordt het brood ongesneden geleverd omdat het brood zo het lekkerst blijft. Als je de geur van gebakken brood in huis wilt halen en de korst weer knapperig wilt krijgen, dan kan je het brood even oppiepen in de oven (10 min. op 175ᵒ C). Ons assortiment broden van De Veldkeuken vind je hier.