In de herfst denk je aan paddenstoelen, in het bos, maar ook op je bord. Gerechten met paddenstoelen passen helemaal bij de herfst! Je kan er de heerlijkste gerechten mee maken: een romige champignonsoep, smeuïge paddenstoelenrisotto, pittige curry, lekker linzenstoofpotje…….. mogelijkheden te over! Paddenstoelen zijn bovendien ideale vervangers voor vlees. We hebben een uitgebreid assortiment paddenstoelen en vertellen graag iets meer over de verschillende soorten.

Witte champignon: witte hoed en een witte steel; de bekendste en meest gekweekte en gegeten paddenstoel in Nederland; mild van smaak.
Kastanjechampignon: licht- tot donkerbruine kleur; licht nootachtige smaak; steviger van structuur en minder vocht bevattend dan de witte champignon waardoor hij minder slinkt bij bereiding.
Portabella: een reuze kastanjechampignon met een licht- tot donkerbruine kleur; grote hoed en kleine steel; licht nootachtige smaak, iets krachtiger dan de kleine kastanjechampignon; zeer geschikt om te vullen.
Shii take: lichtbruine tot donkerbruine hoed, soms met lichte spikkels; kruidige paddenstoel met een licht rokerige smaak die vooral in de Aziatische keuken wordt gebruikt,
Oesterzwam: lichtgrijs, lichtpaars en soms lichtgeel van kleur; qua vorm lijkt deze paddenstoel op een oester; verliest weinig vocht bij bereiding; de hoed is heel smaakvol, licht pittig; de steel kan een beetje taai zijn.
Eryngii (of koningsoesterzwam): een grote paddenstoel met een dikke steel; blijft ook stevig na bakken en heeft een lichtzoete smaak.
Beukenzwam: groeit in het wild op beuken, varieert in kleur van wit tot lichtbruin; blijft knapperig bij een korte bereidingstijd en smaakt goed bij vis.
Nameko bundelzwam: glanzende roodbruine hoed; nootachtige smaak die goed past bij vlees en in soepen; ruikt sterk en blijft knapperig na bereiding.
Cantharel: kleur varieert van lichtgeel tot diepgeel en zelfs oranje; was lang alleen in het wild te plukken, maar steeds minder en wordt tegenwoordig ook gekweekt; de cantharel is zeer geliefd in de culinaire wereld om zijn peperachtige smaak.
Pom pom blanc: voelt zacht aan en lijkt een beetje op een bloemkool; smaakt naar een combinatie van citrus en kokos; door de vorm kan je de Pom pom blanc ook in schijven snijden, paneren en bakken als een schnitzel.

Paddenstoelen en champignons moet je altijd heel voorzichtig schoonmaken met een borsteltje of een stukje vochtig keukenpapier en nooit door ze onder stromend water te houden of in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies.

Zin gekregen om een lekker paddenstoelengerecht te maken? Veel soorten bieden we nu ook per bakje aan, dus voldoende mogelijkheid om veel verschillende paddenstoelen te proeven!