Januari is bijna afgelopen. Goede voornemens zoals afvallen en gezonde voedingskeuzes maken, zijn misschien alweer naar de achtergrond gezakt. De kunst is om geen drastische wijzigingen aan te brengen in je voedingspatroon, maar kleine veranderingen. Die zijn gemakkelijker vast te houden. Kies bijvoorbeeld vaker volkorenproducten en zet die voortaan als vanzelfsprekend op je boodschappenlijstje: volkorenbrood in plaats van brood van tarwebloem, volkorenrijst (ook wel bruine of zilvervliesrijst genoemd) in plaats van witte rijst, volkorenpasta in plaats van witte pasta enzovoort. Volkorenproducten bevatten veel vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt en ze bevorderen een goede werking van de darmen. Bovendien verminderen volkorenproducten de kans op ziektes als diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Gelukkig hebben we een heel ruim aanbod biologisch(-dynamische) volkorenproducten voor je!

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. De graankorrel bestaat uit 3 delen: binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Voor volkoren graanproducten worden alle delen van de graankorrel gebruikt waardoor alle voedingsstoffen (koolhydraten, vezels, ijzer en vitamine B) behouden blijven. Het gebruiken van de hele graankorrel is overigens niet alleen goed voor de mens, maar ook voor het milieu. Er zijn immers (bijna) geen reststoffen die moeten worden afgevoerd. Dat scheelt weer CO2-uitstoot!

Volkorenbrood is altijd gemaakt van 100% volkorenmeel. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem en witbrood is gemaakt van bloem. Je kan niet aan de kleur zien of een brood, een volkorenbrood is. Soms is witbrood donker gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dan lijkt het op volkorenbrood of bruinbrood, maar het is nog steeds witbrood.

Een product dat niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat, mag niet ‘volkoren’ worden genoemd. Wel mag worden vermeld hoeveel volkorenmeel is gebruikt, bijvoorbeeld: ‘cracker met 50% volkorenmeel en 50% bloem’. Als je in onze webwinkel op de i achter een product klikt, kan je precies zien hoeveel en welk volkorengraan er in het product zit.