Vanaf aanstaande dinsdag vind je 90 stuks witte EKO eieren in ons assortiment (21415). Waarom wit, vraag je je misschien af. Zijn bruine eieren niet beter? Bruine eieren roepen een beeld op van kippen die in alle vrijheid op het boerenerf lopen te scharrelen. Vanuit marketingoogpunt waren de eerste scharreleieren die op de markt kwamen dan ook bruin. Zo kon de consument ze beter onderscheiden van de eieren van legbatterijkippen. Een kwestie van beeldvorming dus. Als je echter kan kiezen tussen een wit en een bruin biologisch ei, dan is het witte ei duurzamer en goedkoper.

Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu. Het is overigens niet zo dat alleen witte kippen witte eieren leggen. Je moet kijken naar de oorlellen van de kip. Kippen met witte lellen leggen witte eieren, kippen met anderskleurige lellen produceren bruine eieren. Nu is het wel zo dat de meeste witte kippen ook witte lellen hebben. Maar er zijn witte kippen die bruine eieren leggen, en omgekeerd. (bron: Thea van Niekerk, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research)

Witte eieren zijn om de genoemde redenen niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper. De 90 stuks witte eieren hebben een introductieprijs van € 0,28/st. Aan de printcode op het ei kan je precies zien waar het ei vandaan komt. Op onze witte eieren staat nu de code 0-NL-43922-07: 0-NL betekent dat het om een biologisch ei uit Nederland gaat en 43922-07 verwijst naar de biologische pluimveehouderij waar het ei geproduceerd is, namelijk die van de familie van der Ven uit Stevensbeek. 

En dan is het ook nog mooi meegenomen dat witte eieren de perfecte eieren zijn om straks met Pasen te beschilderen!