Sinds 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Dit bevordert het hergebruik van plastic flessen en helpt zwerfafval te verminderen. Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket. In de winkel krijg je het betaalde statiegeld terug als de fles bij het inleveren onbeschadigd en in originele vorm is en de barcode goed te scannen. 

Maar wat nu als je bij ons plastic flesjes hebt gekocht en je ze bij ons ook weer zou willen inleveren? Hier zijn een aantal spelregels voor.

Bij BD-Totaal kan je geen losse plastic flesjes inleveren!! Je moet de plastic statiegeldflessen verzamelen in speciale plastic zakken die je tegen betaling bij ons kan bestellen:

  • 74551 Statiegeld Nederland zak 24 stuks (met sluitstrip)
  • 74552 Statiegeld Nederland zak 48 stuks (met sluitstrip)

BD-Totaal zorgt dat de zakken gevuld met retourflessen worden ingeleverd. Het statiegeld zal echter worden teruggestort door Statiegeld Nederland. Hiervoor moet Statiegeld Nederland een klantnummer voor je aanmaken. Dit kan alleen als je minimaal 30 flesjes per week inlevert. Terugstorten gebeurt vervolgens als aan alle voorwaarden is voldaan, dus:

  • géén losse flessen
  • alleen flessen met statiegeldlogo op het etiket inleveren
  • alleen speciaal voor het verzamelen bestemde zakken gevuld inleveren, dus geen willekeurige andere plastic zakken
  • alleen volle zakken inleveren
  • minimaal 30 flesjes per week

Als aan alle voorwaarden is voldaan, worden ook de kosten voor de zak teruggestort.

Het inleveren is dus best een ingewikkelde zaak. We zijn daarom ook aan het nadenken over het creëren van een ander soort eenvoudiger retourstroom, maar zijn daar nog niet helemaal uit. 

In ieder geval kan je plastic statiegeldflessen altijd overal inleveren, onafhankelijk van waar je ze gekocht hebt (ook in de supermarkt dus bijvoorbeeld).