Welkom terug allemaal na de zomerstop van onze nieuwsbrief! A.s. maandag, 2 september, is het de Internationale Dag van de Kokosnoot. De kokosnoot roept natuurlijk meteen beelden op van wuivende palmbomen en witte stranden. Wie weet helpt het om het relaxte zomergevoel nog even vast te houden!

Een kokosnoot (of klapper) is geen noot, maar een steenvrucht (zoals pruimen, perziken, avocado’s, enz). Als een kokosnoot geoogst wordt, zit er nog een groene of gele bast omheen. Als je die bast er afhaalt dan zie je een groene kokosnoot,  de onrijpe vrucht. Als je de groene kokosnoot een tijdje laat liggen om te rijpen dan gaat hij bruin verkleuren en komen er haartjes op de schil. Dit is wat wij een ‘verse kokosnoot’ noemen.  Helemaal binnenin de kokosnoot zit kokosmelk- of water.

Kokosvet wordt door persen of extractie uit het vruchtvlees gehaald.  Je komt trouwens ook vaak de term kokosolie tegen. Oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur in het (sub)tropische land van herkomst, maar in ons klimaat heeft de olie meestal een vaste vorm en daarom spreken we ook wel van kokosvet. In het kokosvruchtvlees zit 34% vet dat voor meer dan 85% uit verzadigd vet bestaat , het hoogste percentage verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten.  Kokoswater bestaat voor 95% uit water en bevat wat suiker, vezel en eiwit en bevat daarom weinig of geen verzadigd vet. Kokosmelk (of santen) daarentegen is kokoswater gemengd met kokosvlees en bevat wel veel calorieën en verzadigd vet.

In ons assortiment vind je allerlei kokosproducten: verse kokosnoot, kokosvet, kokoskoekjes, kokosdrank, kokosyoghurt, enz. De één kiest vooral vanwege de smaak voor kokos, de ander omdat het een smaakvolle melkvervanger is als er sprake is van een koemelkallergie en weer een ander kiest er om gezondheidsredenen voor. Kokos bevat bijvoorbeeld veel laurinezuur. Laurinezuur is antibacterieel en goed voor het immuunsysteem. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat kokosolie gezond is en daarom heeft de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd. Vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet wordt wel aangeraden om kokosproducten en kokosvet met mate te eten.

Weet je trouwens hoe je een kokosnoot het beste kan openen? Een kokosnoot heeft altijd 3 ronde, donkerbruine plekjes, en 2 van die 3 plekjes hebben een soort ‘wenkbrauwen’, maar de derde heeft die niet. En precies dat plekje moet je hebben om een gat te maken.