Vergeten groenten’ zijn hip! In toprestaurants staan ze steeds vaker op de kaart. ‘Vergeten groenten’ zijn groentesoorten die vroeger heel normaal waren in onze dagelijkse kost maar tegenwoordig veel minder op het menu staan, omdat er in de loop der tijd zoveel alternatieven zijn gekomen. De biologische teelt heeft bijgedragen aan de herintroductie van vergeten groenten. Een biologische teler past wisselteelt toe om te voorkomen dat zijn land uitput van steeds weer hetzelfde gewas en heeft daarom meer behoefte aan een breder assortiment producten. Bovendien wilden biologische telers zich onderscheiden op de markt met redelijk onbekende producten en dat kon juist heel goed met vergeten groenten.

Hier noemen we  8 vergeten groenten voor het geval je eens iets anders wilt!

1.Schorseneren (september - februari )
De zachte, romige smaak doet een beetje denken aan asperge of artisjok. Schorseneren hebben van oudsher verschillende bijnamen: ‘armeluisasperge’ ( vanwege de vorm en relatief lage prijs) en ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’ (omdat hij lastig schoon te maken is). Tip: schorsenerensoep met knolselderij.
2. Aardperen (hele jaar)
Aardperen zijn zoete groenten waar ze vooral in Frankrijk dol op zijn. Je kunt aardperen zowel rauw als gekookt of gebakken eten. Maak bijvoorbeeld ovengebakken aardperen met rozemarijn.
3. Mierikswortel (hele jaar)
‘Vlammend hete radijs’ wordt mierikswortel ook wel genoemd. De witte wortel doet aan mosterd denken en is daardoor een echte smaakmaker. Je kan er bijvoorbeeld mierikswortelmayonaise van maken of hem door de soep mengen.
4. Koolraap (oktober - maart)
De koolraap is een echte wintergroente en doet het dan ook goed in stamppotjes. Je bereidt hem net zoals een aardappel. Je kan er ook frites van maken of een stoofschotel.
5. Palmkool (september - november)
Palmkool ken je misschien wel van de naam ‘Cavolo Nero’. Deze eeuwenoude groente komt oorspronkelijk uit Italië en is verwant aan de ons welbekende boerenkool. Palmkool ziet er niet alleen heel mooi uit, maar je kan er heerlijk mee koken, bijvoorbeeld in combinatie met pasta en allerlei andere lekkere ingrediënten.
6. Winterpostelein (maart – oktober)
Winterpostelein is het winterse zusje van postelein. Doe een handje door je smoothie, gebruik wat blaadjes door je salade of doe ze in de stamppot.
7. Rammenas (hele jaar)
Een rammenas ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit (een  zwarte, ronde knol), maar laat je daar niet door afschrikken. De rammenas is een  veelzijdige groente die je kan gebruiken in een salade, maar je kan hem ook roosteren in de oven, of in flinterdunne plakjes snijden voor een heerlijke carpaccio.
8. Pastinaak (september – maart)
Je kan allerlei leuke dingen doen met deze wortel: gebruik hem als aardappel en maak er gnocchi van, doe ‘m door de stamppot of in de oven met andere (vergeten) groenten.