Het is altijd leuk om te weten waar en hoe de producten die je eet, geproduceerd worden. Vandaag richten we de schijnwerpers op Molkerei Schrozberger, de biologisch-dynamische zuivelcoöperatie met de grootste Demeter fabriek in Duitsland. De coöperatie werd in het jaar 1900 door 74 boeren opgericht en in 1974 startte de coöperatie als een van de eersten met het verwerken van Demeter melk. In de coöperatie werken nu zo’n 100 biodynamische boeren samen. De coöperatie is geheel in handen van deze 100 melkveehouders die daardoor onafhankelijk zijn van de belangen van banken en aandeelhouders en zelf kunnen bepalen hoe "eerlijk" hun melkprijs is en wat ze in de zuivel willen investeren. Bij alles wat zij doen, laten zij zich leiden door het principe dat het goed moet zijn voor het welzijn van hun dieren én voor mens en natuur.

De Schrozberger koeien krijgen alle ruimte en aandacht. Ze lopen in ieder geval van half april tot half oktober buiten in de wei vol lekkere gewassen als rogge, haver en klavergras. In de herfst en de winter staan ze op stal, maar als ze willen kunnen ze ook dan naar buiten. In tegenstelling tot de meeste biologische koeien, behouden de  biodynamische koeien hun hoorns. Er zijn geen klinische onderzoeken om het te bewijzen, maar door hun ervaring zijn de biodynamische boeren ervan overtuigd dat het behouden van de hoorns beter is voor de gezondheid van de koeien (met name voor de spijsvertering). Bovendien vinden zij het een kwestie van respect voor de koeien om ze hun hoorns niet af te nemen.

Ook in de verwerking van de melk tot zuivelproducten, volgt de coöperatie zijn eigen pad. Alles wordt zo natuurlijk mogelijk geproduceerd om de vitaminen en levenskrachten zoveel mogelijk vast te houden. Pasteurisatie vindt alleen op traditionele wijze plaats. Er worden geen ultra hoge temperaturen (UHT) of andere ‘extended shelf life’-processen (ESL) gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. De melk wordt ook niet gehomogeniseerd wat je als consument ziet aan de crèmelaag die op de slagroom kan liggen. Voor zijn fruityoghurtlijn gebruikt Schrozberger fruit van de Demeter boerderijen in de regio. Als gevolg daarvan is het transport kort en kan het fruit rijp worden geoogst. Schrozberger laat alle zuivelproducten lang verzuren, waardoor deze hun karakteristieke smaak en dikte ontwikkelen. Gauw zelf maar (weer) eens de heerlijke zuivere zuivelproducten van Schrozberger proeven? Hier vind je ze allemaal.