Het is herfst en er zijn dus weer volop pompoenen verkrijgbaar. De mooie oranje pompoenen in ons assortiment (11050 en 17217) zijn afkomstig van Boerderij GroeiZaam in Emmeloord. Boerderij GroeiZaam maakt deel uit van het boerencollectief BioRomeo in de Noordoostpolder. De boerderij wordt gerund door een team van 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers, begeleiders en zorgboeren Marc en Sanne. De boerderij heeft 5.5 hectare land waar verschillende biologische producten worden geteeld waaronder oranje pompoenen.

Zowel het planten als oogsten gebeurt door de cliënten zelf. In de drukke maanden krijgen ze hulp van vrijwilligers. Zo zijn op 21 september alle pompoenen van het land gehaald met vele helpende handen uit de omgeving. De oogst is gevierd met een heus pompoenfeest waarop allerlei zelfgemaakte pompoengerechtjes geproefd konden worden.

Met het vruchtvlees van de pompoen zijn heel veel heerlijke gerechten te bereiden: soepen, stoofschotels, hartige taarten, lasagna………., maar ook de schil van de pompoen is in deze tijd van het jaar goed te gebruiken. Als je de pompoen uitholt, uitsnijdingen in de schil maakt en er een kaarsje in zet, heb je een mooie lampion voor het feest van Sint Maarten dat op 11 november weer gevierd zal worden.Volgens de legende zag Martinus als Romeins legioensoldaat in 365 na Chr. bij de stadspoort van Amiens in het donker bij een kampvuurtje een bedelaar zitten. Martinus, hoog op zijn paard, zag dat de bedelaar bijna naakt was en het koud had. Daarom sneed hij met zijn zwaard zijn eigen mantel in twee stukken en gaf de bedelaar de helft. Als kinderen met Sint Maarten aan de deur komen, spelen zij de bedelaar. De pompoen-lampion symboliseert het kampvuurtje waaraan de bedelaar zich probeerde te warmen toen Sint Maarten hem een deel van zijn mantel gaf. Mooi toch!