Verontreiniging van de natuur door plastic en de schadelijke gevolgen daarvan voor mens en dier zijn een levensgroot probleem. Het overgrote deel van die verontreiniging is afkomstig van het land. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Daarnaast zijn schepen, de visserij en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling, maar vergeleken met het aandeel van land is dit ‘maar’ 20%. Wat kunnen wij zelf doen aan dit probleem, hoe kunnen we ons steentje bijdragen aan de oplossing?

De Plastic Soup Foundation geeft 3 tips waar je vandaag meteen mee kan beginnen:
-voorkom het gebruik van plastic
-‘bring your own’ (dus je eigen thermosbekers, plasticvrije tassen enz)
-‘eenmalig is schandalig’ (gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics)


Vooral wat het eerste punt betreft voelt BD-Totaal zich als bedrijf aangesproken. Ons assortiment is biologisch en duurzaam, maar het zit ons dwars dat we dagelijks heel veel plastic rekfolie moeten gebruiken om bestellingen netjes en onbeschadigd af te kunnen leveren. Nadat onze magazijnmedewerkers alle bestelde artikelen hebben gestapeld op een rolcontainer, moet deze nog vervoerd worden in een vrachtauto en misschien wel over hobbelige keien of andere oneffenheden bij jullie, onze klanten, gebracht worden. Door het omwikkelen van de rolcontainer met rekfolie zorgen onze magazijnmedewerkers ervoor dat alles netjes op  zijn plaats blijft zitten. Dat kost veel plastic dat na ontvangst meteen wordt weggegooid.We hebben daarom besloten om een test te gaan doen met een alternatief voor het rekfolie: Flexfix doeken. Deze doeken sluiten de zijkanten van de rolcontainers af als een deur en zijn met een kleine spanband aan de zijkant gemakkelijk te openen en te sluiten. Met de doeken moet wel zorgvuldig worden omgegaan, zodat ze lang mee kunnen gaan want anders schieten we ons doel voorbij. Als de test slaagt, zullen we al onze rolcontainers van deze doeken gaan voorzien en zo kilometers plastic besparen!

Een andere maatregel die we hebben genomen is dat we onze leveranciers nog meer zullen gaan bevragen en aansporen tot het gebruik van afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Veel van onze leveranciers gaan hier al heel zorgvuldig mee om, maar ook op dit vlak valt nog wel wat te winnen.