De Japanse keuken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Door de Japanse keuken hebben we kennis gemaakt met de vijfde smaak Umami naast de 4 basissmaken zout, zoet, zuur en bitter. ‘Umami’ is een Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent. Umami versterkt de zoute en zoete smaken. Umami komt van nature voor in etenswaren voor die vrij veel glutamaat (een zout dat van glutaminezuur afstamt) bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, vis, erwten, zeewier en smaakmakers als soja ((zowel in sojasaus als in miso), wasabi (scherpe specerij) en gember.

Miso is een gefermenteerd gerecht dat bestaat uit sojabonen, zout en granen. Fermenteren gebeurt door het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. De bouillonpasta die zo ontstaat wordt vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De meest klassieke bereiding van miso is in de soep: misosoep, die in Japan zowel  bij het ontbijt, de lunch als het avondeten wordt  gegeten.

Fermenteren hoort ook echt bij de Japanse keuken. Door te fermenteren verrijk je je eten en kan je het langer houdbaar maken. Als je het leuk vindt om zelf eens groenten of fruit te fermenteren, dan kan dat met één van de pickle persen (706101 en 706102) in ons assortiment. Je kan hier lezen hoe je de pickle pers moet gebruiken. De ingrediënten voor Japanse gerechten of kant-en-klare Japanse producten van merken als Terrasana, Clearspring en Lima vind je ook volop in assortiment.