Niks lekkerder dan de geur van versgebakken appeltaart. Deze variant heeft een paar leuke twists. Voor de vulling gebruik je bijvoorbeeld gedroogde pruimen die je laat wellen in sinaasappelsap! Ook kan je kiezen voor een andere graan, zoals spelt of teffmeel voor het deeg.

Bio boodschappenlijstje

Tussendoortje of dessert voor 1 persoon, bereidingstijd 45 min., vega.

Voor de bodem:

  • 25 g oude (room)boterkoekjes
  • 25 g karnemelk
  • 225 g (room)boter
  • 240 gr rietsuiker
  • Snufje zout
  • 15 g citroensap
  • 400 g tarwebloem
  • 7 g baksoda
  • 2 g kaneel

Voor de vulling:

  • 1 sinaasappel
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 750 g appels
  • Mespunt kardemom

Kookgerei

  • Springvorm van 24cm

Bereiding

Stap 1: Verkruimel de oude koekjes en week ze 25 minuten in de karnemelk.

Stap 2: Voeg de boter, suiker, zout, citroensap bij de koekjes en meng alles tot een glad mengsel.

Stap 3: Voeg de bloem, baksoda en het kaneel toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat het deeg in ca. 30 minuten in de koelkast opstijven. Dek het deeg wel goed af om uitdrogen te voorkomen.

Stap 4: Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Knip de pruimen in kleine stukjes en week ze samen met de geraspte sinaasappelschil 30 minuten in het sinaasappelsap.

Stap 5: Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in stukjes. Laat de pruimen goed uitlekken en meng met de kardemom door de appels.

Stap 6: Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 7: Houd 1/5 deel van het deeg apart. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak tot een grote ronde lap en bekleed hiermee de springvorm.

Stap 8: Schep de vulling in de vorm. Rol het resterende stuk deeg uit en snijd er repen van. Maak van de repen deeg een vlechtwerk op de taart.

Stap 9: Bestrijk de taart eventueel met ei en bak de taart in 45-55 minuten gaar in de oven.



Artikelen

94053
Koekjes assorti Roomboter
Overkempe
1x225 gr
201201
Karnemelk
Zuiver Zuivel
1x1 ltr
92350
Rietsuiker
D.N.B.
1x1 kg
92303
Tarwebloem
D.N.B.
1x1 kg