In de media wordt steeds vaker aandacht besteed aan het lot van geitenbokjes. Zuivel van geitenmelk is heel populair, maar geitenvlees is dat in Nederland (nog) niet. Voor de productie van geitenmelk moeten geiten eerst lammeren krijgen en de helft van deze lammeren is uiteraard bok, maar bokjes geven geen melk. Omdat in Nederland weinig bokkenvlees gegeten wordt, worden de bokjes daarom vaak al heel jong geslacht en geëxporteerd naar Zuid-Europa waar bokkenvlees beschouwd wordt als een delicatesse. Dit transport belast het milieu. Ook wordt het ‘overbodige’ bokkenvlees wel verwerkt in diervoeding. Verspilling van gezond en lekker vlees! De coöperatie Bio Goat Meat wil hier verandering in brengen en de consumptie van bokkenvlees in Nederland stimuleren. De bij deze coöperatie aangesloten biologische melkgeitenhouders geven de bokjes een (h)eerlijk leven en verkopen het door Skal gecertificeerde vlees via De Bokkenbunker. Net als veel andere bedrijven ondervindt ook De Bokkenbunker nu echter de gevolgen van de coronacrisis. Door sluiting van de horeca werd weinig bokkenvlees afgenomen. Daarom wordt het ingevroren bokkenvlees nu in een ‘coronaopruiming’ tegen scherpe prijzen aangeboden. Sinds kort vind je dit bokkenvlees ook in ons assortiment. Een uitgelezen kans om eens bokkenvlees op het menu te zetten en kennis te maken met de smaak van geitenvlees. Omdat de biologisch gehouden bokken volop bewegen, krijgt het vlees net als het vlees van wild extra smaak en structuur. Geitenvlees is bovendien mager in vergelijking met andere vleessoorten. Het heeft een laag cholesterolgehalte en een hoog ijzer- en eiwitgehalte. Een gezonde keuze dus!

Er zijn allerlei heerlijke recepten met bokkenvlees te vinden. Een leuk gerecht voor het BBQ seizoen is Saté Kambing, een Indonesische specialiteit: marineer stukjes bokkenvlees saté kort in ketjap en knoflook, rijg 3 stukjes op een satéstokje, veeg de marinade er een beetje af, smeer in met olie en rooster rosé boven gloeiende kooltjes (niet laten verbranden!). Serveer met een beetje ketjap en gefrituurde of rauwe sjalotjes. Selamat makan!